Op deze pagina vindt u mijn ervaring van meeloopdagen, rondleidingen en andere activiteiten om mijn zicht op de beroepspraktijk te vergroten.

Leerjaar 1

5-10-2018

Ik heb een zitting in de rechtbank gevolgd. Het was een zaak van de politierechter en betrof een mishandeling door middel van een opzettelijke aanrijding en doorrijden, gecombineerd met het negeren van stoptekens.

Het was voor mij de eerste keer in een rechtbank. Ik had wel eens op Tv-programma's gezien waarbij je een zitting zag, maar dat is toch anders dan als je er zelf bij zit.

Er wordt eerst voorgelegd waarvoor de verdachte wordt aangeklaagd, door wie, wie de getuigen zijn en wat zij hebben verklaard. Vervolgens was het aan de verdachte om zich te verdedigen. De officier van justitie eiste een straf. Daarna was het de beurt aan de advocaat van de verdachte om een pleidooi te houden, met daarin meegenomen wat persoonlijke situaties.Na het pleidooi werd er een uitspraak gedaan voor een gepaste straf.

Ik vond het heel indrukwekkend hoe zo'n zitting verloopt en hoe het na afloop voor mij nog steeds niet duidelijk was of de verdachte echt schuldig was of niet. De verdachte kreeg uiteindelijk ook niet de geëiste straf maar een straf in mindere mate. Dat maakte voor mij ook een beetje onduidelijk in hoeverre de rechter de verdachte schuldig vond. 


4-2-2019

Ik heb een meeloopdag kunnen regelen in het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Voordat ik mee ging lopen heb ik een geheimhoudingsverklaring moeten tekenen.

Ik heb voornamelijk mee gelopen met Frits de koning, in zijn agenda stonden voor vandaag 3 vergaderingen gepland omtrent brandveiligheid in het ziekenhuis. De eerste vergadering ging over een algemeen beleid opstellen voor als er een verbouwing plaats vindt. Er werd per fase van het project beschreven welke acties er moesten worden uitgevoerd.

Wat meteen al opviel is dat er heel veel afkortingen worden gebruikt.

De tweede vergadering ging over de gebruiksvergunning. Tijdens die bespreking werd besproken wat er aangepast moet worden aan de tekening van het ziekenhuis om het te laten kloppen met wat de brandweer verwacht. De gebruiksvergunning is een vergunning om een gebouw met risico factoren te mogen gebruiken.

De derde vergadering ging over de BHV in het ziekenhuis, hierin was de veiligheidskundige eigenlijk het minst van belang. Deze vergadering duurde dan ook niet zo lang. 

Tussen de vergaderingen door heb ik ook met Lonneke Maes meegekeken. Zij is net als Frits veiligheidskundige in het ziekenhuis. Lonneke heeft als vooropleiding IVK gedaan, Frits heeft hogere veiligheidskunde gedaan en hij heeft veel ervaring opgedaan met gevaarlijke stoffen bij verschillende werkgevers en is uiteindelijk in deze functie gekomen.

Ik vond het erg interessant om in het ziekenhuis mee te lopen. Ik had voor deze meeloopdag geen idee wat het inhield om in een ziekenhuis te werken. Deze dag heeft mij zeker inzicht gegeven wat de werkzaamheden van een veiligheidskundige zijn binnen een ziekenhuis en dat het geen eenduidig werk is. Dat is dan ook wat mij het meest aanspreekt aan het werk binnen de witte kolom. Wat mij minder leuk lijkt is het feit dat er echt veel vergaderd wordt, in Frits zijn functie dan. Van de andere kant gezien, komt Frits wel meer in aanraking met het werkveld zelf. De taak van Lonneke lijkt mij ook leuk, omdat dat veel geregel is. Ik zou zo niet kunnen zeggen welke van de twee taken ik het leukst zou vinden, ik zou dan kiezen voor een combinatie.


06-02-2019

Vandaag heb ik een rondleiding gehad bij VDL Eindhoven. Voor deze excursie konden we ons opgeven via de studievereniging, deze had de excursie georganiseerd. Toen we daar aankwamen begonnen we met een presentatie over het bedrijf zelf. Daarna kregen we een rondleiding door de productiehallen heen. Wat als eerst opviel is dat in de hal van het bedrijf de productie en de kantoren gescheiden zijn, niet door een muur maar door een brede gang te creëren de meneer die ons de rondleiding gaf, gaf aan dat ze konden kiezen tussen een brandscheiding of dit. Doordat ze voor de brede hal gekozen hebben, is er een soort lounge gecreëerd. Verder zijn we alleen door de productiehal gelopen. In de productiehallen wordt zo veel mogelijk met dichte machines gewerkt. Sommige producten worden in een zogenaamde cleanroom geproduceerd, in een cleanroom mogen maar 10.000 stofdeeltjes per kuub zitten. Doordat er in de cleanrooms een overdruk aan lucht zit, is het mogelijk om daar naar binnen te gaan zonder dat er meer stofdeeltjes de ruimte in komen. Maar wat als er nou iemand onwel wordt in de cleanroom? Dan gaat het welzijn van het personeel altijd voor op de productie. Maar door de overdruk is het wel mogelijk om de deuren kort open te houden. Maar stel dat er een ambulance de cleanroom in moet, dan ligt het werk daarna 2 dagen plat omdat de ruimte dan weer gekalibreerd moet worden.

In een kleine ruimte wordt een paar uur per maand met de stof koolstof fluoride gewerkt. In deze kleine ruimte zijn allemaal maatregelen getroffen om het werk  zo veilig mogelijk uit te kunnen voeren. Als deze stof in aanraking komt met je huid, brand het door en vreet de kalk uit je botten. Daarom wordt er in dit kamertje altijd met 2 personen gewerkt, de een werkt de ander kijkt toe en kan ingrijpen. In de ruimte is een nood douche, oogspoel en een speciale gel aanwezig en is wordt er in laboratorium opstelling gewerkt.

Ik vond het een interessante excursie, al had ik wat meer informatie over veiligheid binnen het verwacht. Het lijkt mij persoonlijk niet heel leuk om binnen een productiebedrijf te werken als veiligheidskundige omdat mijn interesse meer ligt bij de publieke kant van veiligheid.


20-02-2019

Naar aanleiding van het filmpje over ondermijning dat we voor het vak SIV hebben gekeken. Wilde ik wel meer weten over hoe ondermijning nou precies in elkaar zit en wat het nou eigenlijk is. De meneer in het filmpje heeft een boek geschreven genaamd “De achterkant van Nederland”. Ik ben dit boek gaan lezen en heb nu een beter inzicht in wat ondermijning inhoudt. Wat mij echt opvalt in dit boek is hoe dicht de onderwereld tegen de bovenwereld aanligt. Mensen die wel weten dat er sprake is van ondermijning melden niets. Vaak omdat zij er zelf toch geen last van hebben. In het boek komt ook naar voren wat burgemeesters meemaken omtrent ondermijning, maar toch gewoon hun werk blijven doen.
Daarnaast worden in het boek veel citaten gebruikt van mensen die geïnterviewd zijn door de schrijvers. Zowel van ex-criminelen, politie agenten, burgemeesters en buurtbewoners. Deze citaten benadrukken nog eens hoe ondermijning een rol speelt in het dagelijks leven van burgers en de samenleving als geheel.
Ik ben het boek gaan lezen omdat ik meer beeld wilden krijgen bij ondermijning, dit boek heeft me daar goed bij geholpen.


26-02-2019

Vandaag heb ik een gesprek gehad met Sophie Heijnen. Sophie is veiligheidskundige bij NEC-nijmegen en pas afgestudeerd aan de opleiding IVK in Den Bosch. Ik had nog geen idee van wat een veiligheidskundige nu allemaal doet binnen een stadion, ik heb eigenlijk ook helemaal niks met voetbal.

Het gesprek verliep heel natuurlijk en er was een fijne sfeer. Hieronder staat een lijst van de taken die Sophie in een week uitvoert. Haar werk week richt zich altijd volledig op de wedstrijd die altijd op vrijdag plaats vindt. behalve de maandag, op de maandag wordt ook de wedstrijd van de afgelopen vrijdag geëvalueerd.

Wedstrijdvoorbereiding thuis
- Vooroverleggen andere clubs
- Veiligheidsbriefing
- Veiligheidsdraaiboek
- Planning commandokamer
- Planning voorterrein

Wedstrijdvoorbereiding uit
- Vooroverleggen andere clubs
- Infomail
- Veiligheidsbriefing

Wedstrijdevaluatie
- Meldingsformulier KNVB
- Wedstrijdrapportages

Overleggen
- Operationeel overleg
- Gedragscommissie
- Hoofdstewardoverleg
- Stewardcommissie
- Team Wedstrijden
- Overleggen Veiligheidshuis

Overige zaken
- Stagiair begeleiden
- Adhoc mail
- Adhoc telefoon
- BHV (Hoofd BHV en Preventiemedewerker)

Stewardorganisatie
- Betalingen
- Wedstrijdrapportages
- BHV
- Rooster uitwedstrijden
- Kledingzaken etc.
- Inleen / uitleen

Operationele taken
- De wedstrijd draaien

 

Na het gesprek was ik echt heel enthousiast. In deze werkzaamheden komt ook echt de integraliteit naar voren. Wat me leuk lijkt aan dit werk is dat er niet alleen gezegd wordt dat het afwisselend werk is, maar ook echt iedere wedstrijd andere risico's en situaties met zich mee brengt waarop ingespeeld moet worden. Wat we niet per se minder leuk, maar spannend lijkt aan dit werk is dat je heel veel verantwoordelijkheid draagt en dat een fout je lang achterna kan worden gezeten, ondanks dat het bedrijf zegt dat het geen ramp is als je een fout maakt.

 


02-03-2019

Vandaag heb ik een dienst meegedraaid met de op dat moment hulpofficier van justitie. Ik heb hiervoor wel een geheimhoudingsverklaring moeten tekenen en kan hier dus niet op in gaan op wat ik gedaan/gezien heb.

Het enige wat ik kan zeggen is dat het mij heel leuk lijkt om binnen de politie te werken. Als hulpofficier van justitie zit je wel best veel achter de computer formulieren in te vullen, dat is misschien het enige minpuntje aan dit werk. Verder lijkt het mij heel leuk om te doen omdat je steeds met andere soorten mensen die zijn opgepakt voor anderen soorten strafbare feiten.


14-03-2019

Via de Avans website heb ik mij ingeschreven om bij een lezing aanwezig te zijn. De lezing ging over de essentie van het politiewerk gezien vanuit verschillende actoren. Eerst werd de essentie van het politiewerk, bezien door de ogen van de burger van nu besproken, gevolg door de visie vanuit de wetenschap, gevolgd dor de visie vanuit het openbaar ministerie en tenslotte de visie van de politie. De visie van de gemeente zou ook nog besproken worden, maar de persoon die daar over zou vertellen was helaas niet aanwezig.

De lezing was interessant, maar wel heel lastig om te volgen voor iemand die niet in het beroepenveld zit, en er wordt met moeilijke taal en afkortingen gesproken. In de lezing kwamen wel een aantal dingen naar voren die we tijdens de opleiding ook voorbij hebben zien komen.

Dit was een lezing vanuit verschillende actoren, ik kan niet goed beschrijven wat de leuke, en minder leuke kanten zijn.


leerjaar 2

24-09-2019

Via mijn werk bij Waterskicentrum de Berendonck kon ik deelnemen aan een minicursus reddingzwemmen. Als eerste werd er een demonstratie gegeven over hoe de brandweer te werk gaat als ze mensen uit het water moeten redden. Het verbaasde me hoe snel en soepel alles verliep en hoe ieder lid van het team een eigen taak had. 

Na de demonstratie mochten wij zelf het water in om te ervaren hoe het is om iemand uit het water te halen. Tijdens het waterskiën en wakeboarden lopen mensen de kans om zich zelf schade toe te brengen, waardoor er rekening moet worden gehouden met eventueel gebroken botten of ander letsel als je deze persoon uit het water moet halen. We hebben dan ook met verschillende scenario's geoefend. We hebben mensen zwemmend uit het water gehaald maar ook met een plank achter de boot. 

Ik vond het heel interessant en leerzaam om zelf eens mensen uit het water te halen, en te ervaren hoe dit verloopt. Het was erg zwaar werk, maar voor het bedrijf waar ik werk wel heel belangrijk om te weten hoe je mensen kan redden.  


07-11-2019 

Vandaag ben ik samen met 3 klasgenoten naar het Risk and Resillience Festival geweest. Hier hebben we een aantal lezing bijgewoond. 

De eerste lezing ging over wat witwassing betekend voor het openbaar bestuur. Ik vond deze lezing een goede aanvulling op het boek de achter kant van Nederland. Er is hierbij ingegaan op waarom witwassen een probleem is, wat de negatieve effecten zijn, hoe er kan worden gehandhaafd, de preventie tegen witwassen en een plan van aanpak voor witwassen. 

De tweede lezing ging in op het bewust maken van personeel over het belang van veiligheid in het bedrijf. Er was maar een kleine groep deelnemers, waardoor de lezing meer veranderde in een dialoog. Er werd vooral besproken hoe personeel bewust kan worden gemaakt en waar je op moet letten tijdens het bewust maken. 

De laatste lezing ging over de resilience en hier werd ingegaan op de 4 levels of control. Deze lezing vond ik nog al lastig om te volgen omdat deze in het engels werd gegeven en ik nog niet veel over het onderwerp weet. 

 

Tijdens deze dag heb ik zeker een aantal dingen bijgeleerd. Het was een leuke ervaring vooral omdat je zelf kan kiezen welke onderwerpen je interessant vind om meer over te leren en er zo voor ieder wat wils is. De presentatie in het engels vond ik wat tegen vallen omdat ik hier gewoon niet zo heel veel van begreep. 


2019

In het tweede leerjaar kon je je aanmelden om mee te doen aan een Honoursprogramma. Ik heb meegedaan aan Outdoor Inside. Deze module is gericht op je persoonlijke ontwikkeling. Eerst heb ik een intake gehad met de begeleider van de module en zijn er bijeenkomsten geweest met de andere deelnemers. Tijdens deze bijeenkomsten is er ingegaan op de voorbereiding van de hike en de dingen die je wilt leren/hebt geleerd. 

Tijdens deze module zijn we op hike gegaan in de Ardennen. Het was de bedoeling dat je tijdens deze hike aan je leerdoel ging werken. Je werd gekoppeld aan een buddy. Deze buddy hielp jou met jouw leerdoel en jij hielp je buddy met haar leerdoel. 

 

Ik ben heel blij dat ik heb deelgenomen aan deze module. Ik heb eerder nooit iets met persoonlijke ontwikkeling gehad, maar ik begon het belang hiervan toch wel in te zien. Uiteindelijk heb ik er heel veel uitgehaald en ben ik zeker gegroeid. 


17-02-2020

Voor mijn persoonlijke ontwikkeling heb ik ook deelgenomen aan een workshop perfectionisme. De dingen die hier verteld werden had ik eigenlijk al uit mijn ervaring met change gehaald. Wat ik van deze workshop wel heb geleerd is dat ik de dingen uit change dus heb toegepast. Daarnaast klinkt perfectionisme vrij negatief, in deze cursus heb ik wel geleerd hoe je het om moet zetten in iets positiefs namelijk optimalisme. Ook heb ik wel meer inzicht gekregen in wat perfectionisme eigenlijk is. 


2019-2020

In het tweede leerjaar ben ik ook peerassessor geweest voor de eerste jaars. Hierbij heb ik de eerste jaars feedback gegeven over opdrachten die zij moeten maken. Deze feedback konden zij gebruikten om de eindopdracht goed uit te voeren. Ik heb gekozen om dit te doen omdat ik er zelf ook van kon leren. Ten eerste was je de stof uit het eerste jaar aan het herhalen en ten tweede leerde de vaardigheid om feedback te geven te verbeteren. 

Het leukste aan feedback geven was voor mij dat ik nieuwe mensen leerde kennen, dat je het verschil ziet van hetzelfde groepje tussen de 1e en de 2de keer en de herkenning in dat ik precies het zelfde dacht of niet wist de eerste keer. 

De lastigere momenten vond ik de momenten waarop de studenten de opdracht totaal niet hadden begrepen. 

 

    De feedback die ik terug heb gekregen vanuit de Rate your peerassessor formulieren is dat ik goede en duidelijk feedback geef waardoor de studeten weten wat ze moeten verbeteren en op welke manier. Daarbij gaven we concrete voorbeelden wat ook prettig gevonden is. Ook is vaak gezegd dat de structuur van de feedback goed was, omdat ik en mijn buddy feedback gaven in de volgorde van de presentatie. Ik denk dat de eerste jaars het niet fijn vinden om kritiek te geven, want daarover lees ik niks terug.

    Zelf denk ik dat timemanagement een grote valkuil voor mij is. Tegelijkertijd een kracht want ik mensen zo goed mogelijk helpen maar dat duurde regelmatig iets te lang.

     

    De peerassements hebben zeker bijgedragen aan het kritisch kijken naar materiaal om het te kunnen verbeten. Daarnaast heeft het ook bijgedragen aan het oefenen van communicatieve vaardigheden.Ik denk je de kennis en vaardigheid van feedback eigenlijk altijd kan gebruiken. Vooral bij het geven van adviezen, waarin dingen binnen het bedrijf moeten veranderen.

           

          Voorbereiding op de peerassessement kan naar mijn mening zoals dit gedaan is. Dus door goed de opdracht door te nemen en een paar keer te oefenen, zodat je als peerassesor weer even een reminder hebt van wat er van de 1e jaars verwacht wordt en waar je dus juist kritisch op moet zijn en waar je wat losser in kan zijn.

           

           

          Maak jouw eigen website met JouwWeb